Energie

Hoeveel begrijpen wij eigenlijk van energie? En dan bedoelen we niet de energierekening maar ook echt de term energie. Energie kan voor meerdere dingen staan en energie kan op verschillende manieren uitgelegd worden. Als we suiker rijke producten eten dan moet ons lichaam energie verbranden om dit weer kwijt te raken. Hoeveel energie kost het ons als we een flinke boswandeling maken?

Energie in de prehistorie

Hoe deden ze het in de prehistorie energie opwekken? Wist je bijvoorbeeld wel dat Egypte al windenergie gebruikte voor de schepen? Windenergie werd gebruikt om windmolens en watermolens aan te drijven. Wij zelf gebruikten energie ook anders, er moest immers gejaagd worden op eten. Dat kost energie en dat verbruikte men ook weer. We aten geen lekkere hamburgers van de Mac Donalds, nee we moesten het hebben van wildvlees en fruit uit de natuur. Mensen met overgewicht bestonden dan ook amper in de prehistorie.

Kunnen we nog wel zonder energie?

Energie voor ons is een hulpbron waar we niet meer zonder kunnen. Denk maar eens aan stroomuitval, het is dan heel vervelend als je geen gebruik kunt maken van stroom. Als de accu van de auto die op stroom loopt defect is dan rijdt de auto ook niet. Gelukkig komen stroomstoringen niet zo vaak voor en hebben we vrij snel daarna weer stroom. Wij weten eigenlijk niet beter dan dat we altijd energie tot onze beschikking hebben.

Nederland heeft een goede energievoorziening

Maar in heel veel andere landen is dat niet eens zo vanzelfsprekend. Ons elektriciteitsnetwerk moet voldoen aan allerlei strenge voorwaarden. De netbeheerder zorgt er weer voor dat we bijna altijd energie geleverd krijgen. In arme landen komt het heel vaak voor dat de stroom wegvalt bij gebrek aan een goede energievoorziening. In armere landen is het vaak zo dat als je geld hebt dat je dan pas een goede energielevering krijgt.

Ieder jaar besparen op de energiekosten

In Nederland maakt het niet uit want hier krijg je altijd goede energie. En betaalbaar ook nog want we zijn eigenlijk wel verwend. We mogen elk jaar weer opnieuw energie vergelijken en daarbij mogen we ook kiezen uit welkomstkortingen. Daarbij besparen we dus op de kosten voor energie en gas. Gemiddeld zijn we rond de €1500 per jaar kwijt aan onze energiekosten. Door slim te vergelijken kunnen we altijd besparen daarop.

Energievergelijking maken? Dat kost me teveel energie

Veel consumenten denken dat het teveel energie kost een energievergelijking maken. Onterecht is dat want een vergelijking maken is binnen no time gebeurd. Door rustig de aanbiedingen energie te doorlopen kun je komen tot een goede beslissing. Op jaarbasis en per maand scheelt het je in de kosten. Ga niet klakkeloos af op de eerste de beste aanbieding maar neem je tijd. Overstappen is ook een koud kunstje want de nieuwe energieleverancier neemt jou dat proces uit handen.