Niemand wil een hoge eindafrekening

Niemand wil een hoge eindafrekening maar als we te royaal met het verbruik omspringen zit die kans er wel in. Het komt ook wel eens voor dat de energieleverancier een fout maakt die in uw nadeel uitvalt. De gaskosten lopen het meest op in de donkere en koude maanden van het jaar. Dus nu de herfst zijn intrede heeft gedaan is het zaak om uw gasverbruik in de gaten te houden. We willen ook niet in de kou zitten. Maar erom denken is toch wel een dingetje. Vooral omdat de heffing op aardgas vrij hoog is.

Niemand wil een hoge eindafrekening dus start met bezuinigen

Als u dus een te hoge eindafrekening wilt voorkomen dient u te besparen. U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. We worden afgerekend over een kalenderjaar. Dus het hele jaar opletten hoe u met energie en gasverbruik omgaat is het beste. Als u wordt geconfronteerd met een te hoge eindafrekening is het eerst zaak om uit te zoeken of het ook klopt. Zoals we hierboven schrijven kan de energieleverancier ook een fout hebben gemaakt. Ga dus na waar het aan zou kunnen liggen. Heeft u de afgelopen winter de thermostaat hoger dan 20 graden gehad? En hoelang stond de verwarming aan?

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Energierekening bekijken

Houdt de verwarming niet de hele tijd aan

We doen meestal de verwarming uit vlak voor het slapen gaan, en als we de deur uitgaan. Daar is niets mis mee en is alleen maar goed. Immers uw gaskosten worden zo niet onnodig duur. Ook kunt u bij zichzelf nagaan waar u uw verwarming aan heeft staan. U bespaart enorm veel gasverbruik door enkel de radiator in de woonkamer te gebruiken. Het klinkt gek in de oren, maar ventileer elke dag. Dit hebben we eerder in een artikel uitgelegd. Lees hier als u meer wilt weten. Door goed te ventileren voorkomt u een te hoge of lage luchtvochtigheid in huis. Vochtige lucht verwarmen duurt namelijk langer. Het is ook niet goed voor de gezondheid van u en uw gezin als er schimmel ontstaat.

Check de meterstanden eens per maand

Het kan vooral geen kwaad om maandelijks uw meterstanden te noteren. Zodra zich dan een verandering voordoet dan kunt u ingrijpen. Soms kan het voorkomen dat een gasmeter niet naar behoren werkt. Zo glipt er ongemerkt gas uit, of neemt uw gasketel meer gas dan nodig is. Laat hier dan ook een installateur naar kijken als u vermoed dat uw gasmeter niet goed werkt. Die controleert uw cv-installatie dan voor u. Sowieso is het ook goed als u elk jaar uw cv-installatie laat nakijken. Eventuele defecten of storingen worden dan ook sneller opgemerkt. We doen er dus het beste aan de cv-installatie goed te onderhouden. Is de cv-ketel echt aan vernieuwing toe? Schaf dan een nieuwe energiezuinige variant aan. Hiermee bespaart u op uw gasverbruik.

Komt u tot de conclusie dat het gewoon niet klopt? Maak bezwaar

Als u van mening bent dat de jaarafrekening echt niet klopt omdat er niets in uw situatie is veranderd? Neem dan contact op met uw energieleverancier en vraag om een onderzoek. Er kunnen verscheidene redenen bestaan waarom het verbruik niet klopt. Misschien is het een slimme meter die niet goed meet. Of een gasmeter die defect is. Wat de reden ook mag zijn, u dient eerst bezwaar te maken naar uw energieleverancier toe. Geef aan dat u best bereid bent te betalen maar dat u wilt weten hoe zij tot de conclusie zijn gekomen dat uw verbruik inderdaad te hoog was.

Loopt het geschil uit de hand en komt u er gewoonweg niet uit met de energieleverancier? Dan kunt u zich wenden tot de Geschillencommissie Energie. Op voorhand moet u een bijdrage betalen, en als u de zaak wint dan krijgt u dat geld weer terug. Wint u de zaak niet? Dan zijn de kosten voor u zelf.

Als u netjes overal op heeft gelet het hele jaar dan hoeft u niet te verwachten dat u een veel te hoge eindafrekening ontvangt. Soms moeten we een paar tientjes bijbetalen. Maar dat kan ook komen door iets meer verbruik. Let er gewoon op en blijf standvastig in het besparen op energie en gas. Dan stapt u vervolgens na het verlopen van het contract gewoon weer over. Er is genoeg te kiezen en u kunt altijd profiteren van een overstapkorting. Als de energierekening toch hoger dan verwacht blijkt neem dan stappen om dit voor volgend jaar te voorkomen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s