Zal ik van het gas afgaan?

In 2050 is er geen enkele woning meer aangesloten op het gasnetwerk. En veel huishoudens leven al naar een gasloze toekomst toe. Bent u van plan uw woning te renoveren en vraagt u zich af: Zal ik van het gas afgaan? Dat is een logische vraag die u zichzelf kunt stellen. Want hoe ziet gasloos leven er dan uit? Velen weten het al, bijvoorbeeld wijken die aangesloten zijn op het warmtenet. Die gebruiken al geen gas. En stadsverwarming is niet bepaald iets nieuws. Maar er zijn veel meer mogelijkheden om echt van het gas af te gaan.

Zal ik van het gas afgaan?

Hoe ziet u zich dat voor u? Want koken en verwarmen doen we door middel van gas. Maar elektrisch koken is natuurlijk een goede vervanger. Daar is immers geen aardgas voor nodig. De energievoorziening in uw woning kunt u zelfs met behulp van zonnepanelen regelen. U gebruikt dan voor het koken groene stroom. Het is allereerst van belang om te bekijken hoeveel geld er nodig is voor een gasloze woning. Vaak kunt u extra geld lenen met een bouwdepot van de hypotheek. Of de energiebespaarlening kan uitkomst bieden. Laten we er vanuit gaan dat u genoeg middelen heeft voor een dergelijke verbouwing.

(Tekst gaat verder onder de foto)

warmtepomp en zonnepanelen

Volledig in behoefte voorzien zonder gas

De warmtepomp is in opkomst want hiermee kunt u voorzien in uw warmtevoorziening. De warmtepomp haalt met behulp van lucht warmte in de woning. De all-electric warmtepomp is dan uw vervanger voor aardgas. Het bijkomende voordeel van een geheel elektrische warmtepomp is ook dat het tevens kan koelen. Een gasaansluiting is hierbij dus overbodig geworden. Er zijn er warmtepompen die ook aangesloten kunnen worden op uw gasinstallatie, maar dan leeft u niet geheel gasloos. Een tussentijdse oplossing kan het wel bieden. Maar voor degenen die het direct goed willen doen kunnen de all-electric warmtepomp installeren.

Er is voor uw scenario altijd een geschikte oplossing

Sommigen twijfelen nog wel omdat ze bijvoorbeeld een hele oude woning hebben. Maar juist deze woningen kunnen duurzaam gerenoveerd worden. Het zal altijd schelen in de energiekosten later. En het verhoogt als pluspunt de waarde van de woning. Qua comfort zal het ook een stuk fijner wonen zijn. Het is mogelijk om de bestaande radiatoren te behouden. De warmtepomp zal dan het water laten circuleren door de bestaande leidingen. Wilt u ook nieuwe radiatoren? Dan dient u lage temperatuur radiatoren aan te schaffen. Vaak wordt een warmtepomp ook in combinatie met vloer en wandverwarming geplaatst. Er zijn daar veel mogelijkheden in.

Laat u altijd eerst adviseren over de mogelijkheden

Vraag van tevoren een aantal offertes op, zo weet u ook meteen hoeveel kennis de installateurs bezitten met betrekking tot gasloos wonen. Zij kunnen u dan helpen met het volledige traject. Het hangt puur van de situatie af waar het de kosten aangaat. Maar met een budget van €10.000 kunt u al ver komen. Een nieuwe cv ketel zou uiteraard goedkoper zijn in aanschaf. Maar aangezien we werken naar een gasloze toekomst moet u zich afvragen of dat logisch is. Wat ook helpt is de subsidie die verstrekt wordt bij de aanschaf van de warmtepomp. Het is beslist handig om een installateur erbij te halen. Zij kunnen op basis van uw situatie het meest geschikte plan opstellen.

De baten wegen op tegen de kosten

Ondanks het feit dat de aanschaf en de renovatie veel geld zal kosten zal op den duur voordeliger uitpakken. Vooral omdat de gasprijzen maar blijven stijgen. Een energiezuinige woning kan de energiekosten terugverdienen. U kunt uw energierekening in de hand houden dat is al een geruststelling. En de bijdrage aan een CO2 neutraal klimaat is mooi meegenomen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s