Hoe zit het nu met de energiebelasting?

Velen vragen zich van alles af over de energierekening. Want de energierekening bestaat uit meerdere kosten dan alleen de leveringstarieven voor energie en gas. Met name de energiebelasting roept vraagtekens op. Want hoe zit het nu met de energiebelasting? Want voor stroom betalen we een ander bedrag dan voor gas. En dat klopt want de energiebelasting op gas wordt en is hoger. Dit is bedoeld om ons eigenlijk te prikkelen minder gas te gaan verbruiken. Zo voelt de consument het in de portemonnee.

Hoe zit het nu met de energiebelasting?

De overheid stelt dat zij de energiebelasting verhogen om ons bewuster te houden. Elke kilowattuur en kubieke meter wordt nu eenmaal belast. En des te meer er wordt verbruikt des te meer er wordt betaalt. Dat klinkt hard en dat mag misschien zo zijn, maar aardgas is een fossiele brandstof. En van fossiele brandstoffen is bekend dat ze uiteindelijk opraken. Deze kosten zijn al verrekend op uw energierekening. We betalen één vast bedrag per maand waarin alle kosten zijn opgenomen.

De mens vervuilt het milieu

En ons verbruik of dit nu met energie of gas is leidt tot klimaat vervuiling. En dit moet teruggedrongen worden. En daar is de energiebelasting een oplossing voor. Het valt of staat niet enkel met het verhogen van de energiebelasting. Willen we het klimaat ontzien dan moeten we minder vaak de auto pakken en vaker de fiets of de trein. Een dergelijke vliegreis is ook enorm milieu vervuilend. Maar er zijn veel meer handelingen vanuit de mens die zorgen voor vervuiling. De manier waarop we consumeren heeft invloed op het klimaat.

Consumeer minder en ontzie het milieu ermee

Door minder te consumeren zal het klimaat er ook minder onder te lijden hebben. Maar het is niet altijd even makkelijk om het dagelijkse leven om te gooien. Verbruiken we minder energie en gas dan zijn we natuurlijk al een stap op weg. En vooral als we groene energie verbruiken levert dit al extra punten op. Want groene energie produceren tast het milieu veel minder aan. Moeten we kolen en gas verbranden dan stijgt de CO2 uitstoot. Dit is niet het geval wanneer we zonne-energie of windenergie opwekken. In ieder geval een stuk minder.

(Tekst gaat verder onder de foto)

geen energiebelasting afdragen bij duurzame energie productie

Geen energiebelasting wanneer er duurzame energie geproduceerd wordt

Daarom wordt ons aangeraden om te kiezen voor een duurzame bron. Want daarvoor kiezen zorgt ervoor dat de CO2 uitstoot daalt. Wekt u zelf duurzame energie op? Dan hoeft u geeneens energiebelasting daarover te betalen. Dit geldt ook voor gas dat wordt gemaakt met biomassa. Het meest voorkomende scenario van zelf energie opwekken gebeurt in de vorm van zonnepanelen. Vaak denkt men dat de ODE ook energiebelasting is. Dat klinkt wel zo als we naar de naam luisteren. Alleen wordt de Opslag Duurzame Energie gebruikt om subsidies voor duurzame energie te financieren.

Vermindering energiebelasting voor elk huishouden

De energiebelasting gaat voor een groot gedeelte naar de overheid. Zij spenderen dit geld weer voor allerlei doeleinden. Er wordt overigens wel voor elk huishouden een belastingvermindering aangehouden. We hebben namelijk een bepaalde behoefte nodig om te kunnen leven. Daarover heft de belastingdienst dan ook geen belasting. Dit noemen ze ook wel de vermindering energiebelasting. Het is in feite een heffingskorting die op elke energierekening wordt toegepast. Voor 2019 is deze heffingskorting vastgesteld op €311,62 inclusief btw.

Energierekening in 2020 waarschijnlijk iets goedkoper

De energiebelasting in 2020 zal minder hard toenemen dan oorspronkelijk afgesproken was. Dit heeft te maken met de koopkracht van de consument. Zo is recentelijk afgesproken dat de energiebelasting op gas minder hard zal stijgen. Zo waren er plannen om de energierekening in 2019 goedkoper te laten worden. Maar de belastingdienst meldde dat dit niet mogelijk was. De energierekening zal in 2020 dus pas aangepast worden. De energiebelasting op stroom wordt in ieder geval verlaagd. En op gas zal het dus minder hard gaan toenemen.

Hoe de energierekening uit gaat vallen dat is nog niet concreet. U kunt zelf opnieuw de tarieven voor energie en gas uitrekenen. Als het energiecontract bijna verloopt dan kunt u een aantal weken van tevoren alweer energie vergelijken. Vergeet dit vooral niet te doen want het kan honderden euro’s voordeel opleveren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s