Overheid heeft invloed op energierekening

Overheid heeft invloed op energierekeningOnze overheid heeft invloed op onze energierekening nu maar ook in de toekomst.  Het planbureau voor de Leefomgeving stelt dat onze energierekening samenhangt met de energiebelasting. En deze energiebelasting wordt door de overheid vastgesteld. Toch zijn er andere factoren waar rekening mee moet worden gehouden. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft een analyse gemaakt omtrent de stijgende energiekosten.

Huidige analyses gebaseerd op historisch verbruik

Zij willen geen berekening maken op basis van aannames dus doen ze het met voorgaande cijfers. Daarop stellen zij ook dat men deze analyse niet letterlijk moet nemen. Als de overheid een nieuwe beslissing maakt dan heeft dit ook weer invloed op onze energierekening. En de energiebelasting is daar een belangrijke factor in. In de analyse ziet het PBL wel dat de energiekosten in 2000 nog hoger lagen. Daar betaalde men voor de stroomrekening zo’n €655 en voor gas €859. De prijzen voor stroom wisselden nogal. En bekijken we de aardgas prijzen dan zien ze dat deze eigenlijk alleen maar duurder zijn geworden. En daar zit voor een groot deel de belasting bij.

Overheid heeft invloed op onze energierekening met de energiebelasting

Zo is de verwachting dat de gemiddelde energierekening zal stijgen van €1550 naar €1735 per jaar.  Er is hier gerekend met 3500 kWh en 1500 m3. De teruggave op de energiebelasting is immers verlaagd dat betekent minder voordeel voor de consument. Berekeningen vanuit de overheid gaan uit van maximale energiebesparing. Maar niet iedereen zal kunnen besparen en dat is veelal uit financieel oogpunt.

Consument wordt vanzelf aangezet tot besparen op energieverbruik

Huishoudens zullen meer energie gaan besparen. En het makkelijkste is om daar thuis mee te beginnen. Willen we dus minder energiebelasting afdragen dan is energie besparen het uitgangspunt. Dat kan al met kleine aanpassingen. Het inkorten van de dagelijkse douchebeurt is daar één van. Ook is het verduurzamen van de woning een belangrijk punt. Met verschillende subsidies vallen er genoeg aanpassingen door te voeren. Zelf aan de slag gaan levert al zo’n €150 aan lagere energiekosten op.

Zelf energiekosten bewaken

De consument die zelf energie opwekt verlaagt daarmee zijn energiekosten. De verwachting is dat de overheid uiteindelijk stopt met het verhogen van de energiebelasting. Verder zal de overheid de lage inkomens ook tegemoet moeten komen. Deze groep kan maar met moeite de energiekosten ophoesten. Zij kunnen vaak enkel met een overstap geld besparen. Veel organisaties roepen de overheid dan ook op om deze groep te ontzien. Wilt u energie besparen maar heeft u niet genoeg financiële middelen? Dan kunt u dat geval het beste elk jaar overstappen. Op die wijze kunt u uw energiekosten verlagen.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s