Hoe weet ik nou of ik echt groene stroom heb?

Hoe weet ik nou of ik echt groene stroom heb? Groene stroom is stroom dat opgewekt wordt uit hernieuwbare bronnen. Maar de herkomst ervan is dus ook van belang. Als u groene stroom krijgt van een waterkrachtcentrale uit Frankrijk dan is dat anders dan groene stroom uit Nederland. Een windpark dat in Nederland staat en windstroom levert is beter. Waarom is dat beter? Omdat we als consument dan echt gaan bijdragen aan het duurzaamheidspercentage. Dat doen we niet door gebruik te maken van waterkracht energie uit Frankrijk.

Hoe weet ik nou of ik echt groene stroom heb?

Groene stroom uit het buitenland komt samen met een Garantie Van Oorsprong. Elke megawattuur groene stroom levert een GvO op. En dit wordt door de energieleveranciers ingekocht. Er is zelfs een complete handelsmarkt voor. Wanneer er een tekort aan groene stroom dreigt kan de energieleverancier dit opvangen met een GvO. Maar in feite is het eigenlijk een soort van gesjoemel. Dan zou je zeggen: de Garantie Van Oorsprong geeft aan dat het toch echt waterkracht energie uit Frankrijk is.

Stroom van Nederlandse windparken of zonneparken is het beste

De groene stroom uit het buitenland wordt daar toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk en niet in Nederland. Logisch bekeken wordt dan eigenlijk grijze stroom groen gemaakt met de GvO. Wilt u echt zeker zijn van een Nederlandse herkomst van uw stroom? Dan zoekt u enkel op de energieleveranciers die stroom in Nederland opwekken. En dan moet het wel stroom zijn afkomstig van zonne-energie, windenergie of biomassa. En moet het natuurlijk in Nederland opgewekt zijn. Het stroometiket van de betreffende energieleverancier zal aantonen dat uw stroom in Nederland is opgewekt. Controleer dat etiket waar nodig.

Alleen duurzame energieleveranciers uit Nederland kiezen

Als het toch buitenlandse groene stroom betreft dan kunt u verder zoeken. Er zijn genoeg energieleveranciers die echte groene stroom aanbieden. Als u naar een dergelijke energieleverancier overstapt dan weet u dat u echte groene stroom krijgt. Ieder jaar wordt de duurzaamheid bekeken. Dit wordt gedaan door een aantal partijen. Te weten: De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur en milieu en Wise. Zij onderzoeken welke energieleveranciers het meest groen zijn. Vrijopnaam, Qurrent, Pure Energie, Om I nieuwe energie, Energie VanOns en easyEnergy kwamen in 2018 met een 10 uit de bus.

Welke echte groene energieleveranciers zijn er?

Powerpeers, Vandebron, Greenchoice, Huismerk Energie en Qwint scoren gemiddeld tussen de 8 en 9.4. Dit zijn volgens de stroomranking de Voorlopers. En doen het goed volgens de partijen. Zoals u ziet kunt u uit vele groene energieleveranciers kiezen. easyEnergy is in 2018 overgenomen door NieuweStroom. Zij leveren beiden groene stroom tegen dynamische tarieven. Met groene stroom kan er ook prima bespaard worden op de energiekosten.

Als u niet teveel wilt betalen dan is het berekenen van uw energiekosten een pré. Door dit elk jaar te doen ziet u wat er speelt op de energiemarkt. En zoveel mogelijk bezuinigen op uw energiekosten begint natuurlijk bij u zelf. Als u dat weet te handhaven dan drukt u uw energiekosten aanzienlijk. Een energievergelijker toont u direct welke energieleveranciers groene stroom leveren.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s