Stijging van belasting op gas geremd

Het kabinet heeft na veel kritiek besloten de stijging van belasting op gas te remmen. Vooral de VVD en het CDA uitten hun bezorgdheid aan het kabinet. De voorgenomen plannen om de belasting met 75% te laten stijgen zijn te voortvarend. Heel veel huishoudens zullen geraakt worden in de portemonnee. Uiteindelijk kan dat niet de bedoeling zijn. 

Gasbelasting bedoeld om transitie te versnellen

Het zou de transitie naar duurzame energie moeten bespoedigen. Maar de belasting op gas is al een stuk duurder geworden. Hiermee wordt niet gezegd dat de belasting niet meer zal stijgen. Maar minder hard dan eerst werd voorgesteld. Het probleem zit hem vooral bij de burgers die niet zomaar van het gas af kunnen. En toch zou deze groep anders te maken krijgen met hoge kosten. Huurders in dit geval, zijn afhankelijk van hun verhuurder.

Minder gas maar vooral minder CO2 uitstoot

Daarbij komt nog eens het feit dat de Nederlandse staat de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen. En niet de genoemde 14% maar zelfs 25%. Het Gerechtshof in Den Haag kwam vorige week tot die uitspraak. Kolencentrales zouden gesloten moeten worden, en de afhankelijkheid van gas moet verlaagd worden uiteindelijk naar nihil.

Niet iedereen kan zomaar zonder gas

Voor velen is de mogelijkheid om van gas af te stappen beperkt of niet mogelijk. De energiebelasting op gas zal dus minder hard stijgen. Maar stijgen doet het wel. Woningcorporaties zijn al hard bezig woningen te renoveren. Particuliere woningeigenaren kunnen een beroep doen op subsidieregelingen. In 2050 zal heel Nederland geen gas meer moeten gebruiken. Tot die tijd kunnen we nu helaas nog niet zonder.

Beperk te hoge gaskosten

Wilt u de hoge gaskosten enigszins beperken? Dat kan prima, een paar handelingen zorgen al voor een verlaging. De meest gehoorde en bekende tip is toch wel de thermostaat lager draaien. En de verwarming natuurlijk niet overal gebruiken scheelt al gas. Daarnaast is een kortere douche ook een geschikte tip. Zo voorkomt u dat er anders kubieke meters gas verloren gaan. Met het uitvoeren van deze tips kan de jaarrekening gauw met €150 omlaag.

Zoek de voordeligste energie aanbieding en stap over

Een andere handeling is een energievergelijker raadplegen. Vul uw energie en gasverbruik maar eens in. Een snelle berekening laat u zien welke energie aanbieding het voordeligst is. Op die wijze kunt u dus ook uw gaskosten extra verlagen. Enige troost is dat we met zijn allen in het zelfde schuitje verkeren. Want uiteindelijk gaan we allemaal meer betalen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s