Is de energierekening in de toekomst nog wel te betalen?

De NOS schrijft dat de energierekening hoger wordt dan eerder werd aangenomen. Dat komt omdat het Kabinet de stijgende kosten te positief heeft ingeschat. Deze inschatting wordt namelijk gebaseerd op het energieverbruik. Zij gaan er vanuit dat elk huishouden gaat besparen. Bijvoorbeeld door meer energiezuinige apparaten te gaan gebruiken. Maar niet elk huishouden is bij machte om ook daadwerkelijk zijn oude apparaten te kunnen vervangen.

Lage inkomens hebben geen geld voor een nieuwe wasmachine

Vooral huishoudens met een laag inkomen zullen niet hun woningen gaan isoleren. En daarbij kunnen zij niet even hun oude wasmachine vervangen voor een nieuwe. Want daar is geld voor nodig wat de meesten gewoonweg niet hebben. Als de oude wasmachine nog voldoet waarom dan een nieuwe kopen? Maar ondertussen wordt de energiebelasting wel flink verhoogd. Dit jaar betalen we al bijna €600 extra aan belastingen. En in 2021 zal dit stijgen naar €835.

Niet iedereen bespaart op energiekosten

Het kabinet denkt dat de verhoging van de energiebelasting op gas teniet wordt gedaan als huishoudens gaan besparen. Er zijn voldoende huishoudens die inderdaad op hun energiekosten besparen. Maar er is ook nog altijd een grote groep die dit niet doet of kan. En met name deze groep zal problemen krijgen met de energierekening.

Kijken we naar de huurders dan gaat het energie besparen al nauwelijks op. Een huurder is afhankelijk van zijn woningbouwvereniging of verhuurder waar het op isoleren aankomt. Deze groep zal ook niet snel investeren in zonnepanelen. Kans is groot dus dat deze groep weinig tot niets zal besparen. Maar zij worden wel gepresenteerd op een hogere energierekening. De lasten worden dus niet gelijkmatig verdeeld.

Welke besparingstips werken?

Natuurlijk zijn er andere besparingstips te hanteren waarmee er flink op gas kan worden bespaard. Kijk maar eens naar de thermostaat die het gasverbruik aanstuurt. Zet je deze s’nachts op 15 graden? Dan kan er per jaar twee tientjes bespaard worden. Zet je deze overdag ook op 15 graden dan wordt er nog eens €130 per jaar bespaard. De bekende tip met het verlagen van de standaard grad scheelt ook €70 per jaar.

Hoe hoog is de besparing dan?

Zoals je ziet is dat bij elkaar al €220 wat er bespaard kan worden op gas. Op energie kan er ook bespaard worden. Was op gezette tijden en wacht totdat je wastrommel compleet gevuld is. Laat verlichting niet overal en te lang aanstaan. En wanneer apparatuur niet gebruikt wordt haal dan de stekkers eruit. Hiermee kan er ook weer €200 per jaar bespaart worden.

Energie vergelijken helpt ook met het verlagen van de energierekening

De vraag is nu alleen wat de overheid gaat doen om kwetsbare huishoudens tegemoet te komen. Probeer in ieder geval de energiekosten laag te houden. Blijf opletten hoe je met je energie en gasverbruik omgaat. Aandacht erbij houden zodat je een te hoge energierekening kunt voorkomen is het allerbeste. Energie vergelijken en daarbij de goedkoopste energieleverancier zoeken helpt ook.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s