Kunnen we eigenlijk wel zonder aardgas?

Pas vanaf begin jaren 60 kregen we echt te maken met aardgas. Voor die tijd werd er gekookt op kolen of hout. Toen er in 1959 een enorme gasvoorraad werd gevonden in Groningen duurde het nog steeds een aantal jaren voordat wij te maken kregen met aardgas. Zo werden er leidingen aangesloten op de gasvoorraad waardoor huizen konden worden verwarmd. 

Vanaf begin jaren 70 gingen we echt los met aardgas

Eigenlijk tien jaar na de vondst van het aardgas konden alle Nederlandse huishoudens echt koken op gas en hun woningen verwarmen. De operatie om alle woningen aan te kunnen sluiten heeft dus dik 10 jaar geduurd. Met de komst van koken op gas kwam er ook een nieuw probleem bij: De CO2 uitstoot ging omhoog en die tastte het milieu enorm aan. Nu dik 50 jaar later willen we juist af van het gebruik van aardgas. En niet in de eerste plaats omdat het milieu eronder lijdt. Maar ook omdat koken op aardgas straks niet meer nodig is. Men kan nu al zijn woning verwarmen met restwarmte dat uit de bodem komt of afkomstig is van grote centrales.

Blokverwarming bestaat al heel lang

Er zijn ook veel provincies die niet eens gebruik maken van aardgas, de woningen in dit gebied zijn aangesloten op een warmtenet. Deze huishoudens maken dan ook gebruik van stadsverwarming of blokverwarming. Nog maar 5% verwarmt zijn woning op een andere manier dan gas, en daar wil de overheid vanaf. Dit percentage moet groeien naar 100%. Dus vanaf 2050 moet elke woning op een andere manier verwarmd worden.

Warmtepomp ideaal alternatief voor gas maar erg duur

Met gebruik van een warmtepomp kan warmte verspreid worden door de woning. De warmtepomp haalt de lucht uit de buitenlucht en verwarmt deze weer. De warmtepomp kan ook in combinatie met een pelletkachel gebruikt worden. De pelletkachel verbrand hierbij houtsnippers. Biogas is een alternatieve variant op aardgas en is duurzaam. Biogas word verkregen door vergisting van biomassa alleen word er nog veel te weinig van geproduceerd. Lang niet genoeg om elk huishouden te kunnen verwarmen.

Restwarmte is straks het nieuwe aardgas

Restwarmte dat vrijkomt bij grote fabrieken kan prima worden ingezet om woningen te verwarmen. En er zijn ook voldoende projecten gaande waarbij ze deze warmte ook kunnen opslaan. Op dit moment kunnen we niet klakkeloos overstappen op een andere vorm van verwarming. Het aanleggen van vloerverwarming dat op elektriciteit of water werkt is nogal kostbaar, daarom kan men niet zomaar overstappen. Het gebruik van een zonneboiler is een optie om water te kunnen verwarmen. De aanschafkosten voor een zonneboiler zijn lang niet zo hoog als voor een warmtepomp.

Koken op elektriciteit

Uiteindelijk verkleinen we de afhankelijkheid van aardgas, en we zouden nu ook prima zonder kunnen als de investeringskosten gering waren. Maar helaas is dat niet zo. U kunt ook nog overwegen om te gaan koken op elektriciteit. U heeft daarbij geen gas nodig en koken op elektriciteit is veilig. De kosten voor koken op elektriciteit liggen wel weer hoger dan koken op aardgas.

Over 30 jaar is er geen gas meer nodig

Zoals u nu gelezen heeft kunt u de afhankelijkheid van gas al flink verkleinen. En wanneer de portemonnee het zou toelaten dan kunnen we zonder aardgas. De verwachting is wel dat de technieken verbeterd worden waardoor de kosten ook zullen dalen. En dan koken en verwarmen we over 30 jaar niet meer met gas.

Kies super groen en stap over

Duurzame energie vergelijken word ook steeds populairder we willen namelijk niet debet zijn aan een vervuild klimaat. Door te kiezen voor een groene energieleverancier die groene energie levert zetten we een stap in de goede richting. Zonne-energie, windenergie het maakt niet uit beiden zijn goed voor ons milieu. Welke soort groene energie gaat u kiezen bij overstappen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s