Eneco stopt met investeren in groene stroom

Energieleverancier Eneco stopt met het investeren in groene stroom omdat er geen geld meer voor is. Hiermee zal Eneco haar doelstellingen uit het Energieakkoord dus niet behalen. Eneco moet snijden in haar investeringen en kosten omdat het bedrijf verplicht word om te splitsen volgens de splitsingswet.

Energieleveranciers worden gehalveerd

Sinds Minister Kamp besloot dat energieleveranciers die netbeheerder en energielevering onder één dak hebben om op te splitsen is het voor Eneco niet meer rendabel genoeg om meer geld te stoppen in het verduurzamen. Dankzij een recente uitspraak van de rechtbank is de splitsing nu een feit. Omdat de inkomsten uit het netbeheer nu wegvallen ziet de energieleverancier geen mogelijkheid meer in het uitbreiden van groene stroom projecten.

Minister kamp moet wet herzien

Jeroen De Haas van Eneco vind het onbegrijpelijk dat de Minister desondanks bij zijn besluit blijft. Vooral omdat er vorige week nog een nieuwe maatregel erbij gekomen is om de CO2 uitstoot in 2020 met 25% te moeten verlagen. Bedrijven die zoveel mogelijk doen aan duurzame verbeteringen krijgen hiermee nog meer tegenwerking. Voor alle energieleveranciers betekent dat een minder sterke positie in de energiemarkt zowel als op concurrentiegebied als financieel gebied. Voor buitenlandse bedrijven word het zo een stuk makkelijker gemaakt om de Nederlandse energieleveranciers over te nemen omdat zij niet te maken hebben met de splitsingswet.

Als iedereen volgt dan doorzetten van splitsingswet

Toen de splitsingswet werd ingevoerd was er de gedachte dat de rest van Europa ook mee zou doen maar deze volgen de wet niet en geloven daar ook niet in. De overheid moet nu gaan beslissen wat er gebeuren moet met de splitsingswet. Concullega’s Essent en Nuon hebben eerder al hun bedrijf opgesplitst en zijn nu in handen van RWE en Vattenfall. De Haas hoopt op steun vanuit de Tweede kamer om de splitsingswet toch te gaan herzien en zich vast te houden aan het oorspronkelijke idee: Splitsing pas doorvoeren als alle betrokken partijen ook meedoen. Wanneer de splitsing toch doorgang vindt dan zal Eneco snijden in de kosten voor het personeel en dat betekent dat er ruim 800 mensen hun baan zullen verliezen.

Bron:NOS


2 reacties op ‘Eneco stopt met investeren in groene stroom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s